Jacqueline Zirkzee.| Foto: Joep Derksen
Jacqueline Zirkzee.| Foto: Joep Derksen Foto:

Een boek schrijven in één jaar

n 'Het begint met een vonkje inspiratie'

schrijftalent n Heb je er wel eens van gedroomd om jouw eigen boek te schrijven? Met een mooie inval als basisidee, maar heb je hier nooit gevolg aan gegeven? Iedere dag sterven boekideeën al binnen tien minuten na het eerste gouden idee. Door onzekerheid of onwetendheid over wat je moet doen om een boek te schrijven, gaan mensen niet over tot het schrijven van de mogelijke bestseller. Of stoppen ze gedurende het schrijfproces, omdat ze vastraken. Maar nu is er: 'Schrijf je boek in 1 jaar'.

Door Joep Derksen

Dit boek is gezamenlijk geschreven door de drie auteurs Jacqueline Zirkzee, Jet Hoogerwaard en Michelle Shanti. Niet toevallig hebben zij ook de 'Schrijfkalender 2018' uitgebracht.

Op welke manier verschilt dit boek van de kalender? Zirkzee: "Natuurlijk zou je het leukste uit de Schrijfkalender kunnen halen, om er vervolgens een cadeauboekje van te maken. Maar daar zijn we alle drie te perfectionistisch voor. Wij willen mensen stimuleren om hun eigen boek te kunnen schrijven. Een boek begint met een vonkje inspiratie, maar dan heb je nog geen verhaal. Als je het schrijfproces onderverdeelt in vier seizoenen, gebruik je het eerste seizoen (de lente; de fase waarin alles groeit en bloeit, JD) om te bedenken voor wie je het boek gaat schrijven en hoe je het gaat maken." In het tweede seizoen gaat de auteur-in-spé het echte schrijfwerk doen. Waarbij een goede balans gevonden moet worden tussen structuur en creativiteit. "Je moet niet té gestructureerd bezig zijn, maar stapje voor stapje verder gaan, zonder dat je het einddoel uit het oog verliest.'' In het derde seizoen vraag je aan vrienden en familie, wat zij van de tekst vinden en wat beter kan. Voor het vierde seizoen heeft 'Schrijf je boek in 1 jaar' tips over onder meer hoe je de juiste uitgever vindt en hoe je een boekpresentatie regelt.

Originele details

In het boek zelf komen enorm veel verschillende onderwerpen naar voren, waarbij de lezer handige tips krijgt. Zo wordt geschreven over 'de kracht van originele details', hoe je uit je schrijvende comfortzone kunt stappen en technische onderdelen als synopsis en zintuiglijk schrijven. Tussen de verhalen en tips door staan leuke quotes, zoals deze van Oscar Wilde: "Ik heb de hele ochtend aan mijn boek gewerkt en heb een komma geschrapt. 's Middags heb ik hem weer teruggeplaatst.'' Schrijven is een topsport, beaamt Zirkzee lachend.

Geen fouten

Dus iemand die dit boek leest, kan gegarandeerd een bestseller schrijven? "Nee, het zou niet eerlijk zijn als ik hier een ander antwoord op zou geven. Als ik wist, hoe je een bestseller schrijft, zou ik alleen maar die bestsellers schrijven. Het gaat er om dat wij mensen willen helpen een mooie tekst uit te dragen en wereldkundig te willen maken. Als je die drang hebt, helpen wij met het proces, maar of het goed gaat verkopen; daar kan ik geen zinnig woord over zeggen." Ook met 'Schrijf je boek in 1 jaar' is het realiseren van je boekwens geen sinecure. Zirkzee tipt tot slot: "Zorg dat er geen fouten in jouw tekst staan. Pas als je het echt perfect vindt, vraag je een uitgever of redacteur om er naar te kijken. Het is niet zo, dat je een verhaal op papier kunt knallen en denkt dat een uitgever er direct een boek van gaat maken.

En: kill your darlings. Haal tekst eruit, dat niet bij het verhaal past. Ook al zijn het heel mooi verzonnen zinsgedeeltes; als deze niet bij de rest van de tekst passen, horen ze niet in dit boek thuis.''


Storm doet maritiem feest geen kwaad

shanty n Rumor di Mare viert dit jaar haar 25ste verjaardag en pakte daarom extra uit bij haar maritiem festival Naar Zee Naar Zee dat ze vrijdag en zaterdag voor de zevende keer organiseerden.

Door de harde storm werden de optredens op het buitenpodium bij de Hooglandsekerk verplaatst naar de Tuinzaal van Grandcafé de Burcht. Gelukkig was het buitenpodium op het Burchtplein wel stormbestendig genoeg. 's Ochtends kwam de regen nog met bakken uit de lucht, maar tegen de middag toen het festival begon, knapte het op en werd het droog. Door het wegvallen van het podium bij de Hooglandsekerk waren nu alle optredens in een straal van 50 meter, waardoor je eigenlijk in korte tijd veel optredens kon zien. Alle groepen traden wisselend op de diverse podia op, dus je hoefde niets te missen.

De Kaapstander op het Burchtplein. | Foto: Emile van Aelst