Bakkerij houdt kookateliers

speciaal n Gezond koken hoeft niet moeilijk en duur te zijn. Om dat te laten zien organiseert Diaconaal Centrum De Bakkerij in Leidse buurt- en kerkcentra speciale kookavonden, kookateliers genoemd.

De kookateliers zijn onderdeel van het project 'Op de Kook toe' dat bedoeld is mensen het plezier en de aandacht voor het koken van een gezonde maaltijd weer opnieuw te laten ontdekken.

Tamara Breton van De Bakkerij: "Veel mensen denken dat je met weinig geld geen gezonde maaltijden kan klaarmaken. Wij proberen met deze ateliers te laten zien dat dat wel kan én dat de maaltijden ook nog eens lekker zijn. We leggen de nadruk op slim inkopen, slim koken en slim bewaren. Voor 2 of 3 euro kan je zo een gezonde drie-gangen-maaltijd koken."

Drie thema's

Regelmatig komt een diëtiste of andere deskundige langs om informatie te geven.

De kookateliers laten niet alleen zien hoe je eenvoudig een gezonde maaltijd kan bereiden: "We hebben drie thema's aan de bijeenkomsten gegeven: voeding en gezondheid, voeding en budget en voeding en zingeving. We bieden dus ook de gelegenheid om te praten over wat de deelnemers bezighoudt en waar je energie van krijgt."

Isolement

De reacties van de deelnemers van de kookateliers die reeds zijn gehouden waren enthousiast: het levert niet alleen veel nuttige informatie op maar het zijn ook gezellige bijeenkomsten. "Mensen worden ook uit hun sociale isolement gehaald. Gezondheidsproblemen of armoede brengen maar al te vaak met zich mee dat mensen ook op sociaal vlak niet meer volwaardig kunnen meedraaien in de maatschappij."

Zie voor verdere informatie www.opdekooktoe.nl.