Afbeelding
Foto: Ven, L. van de

Midzomer in de Hortus

genieten n Hortus botanicus Leiden maakt zich op voor het jaarlijkse Midzomernachtfeest op 21 juni.

Deelnemers kunnen zich laten verrassen door verschillende muzikale optredens zoals dat van Popkoor Prestige - die tevens de openingsact van de avond verzorgt – maar ook van the Stream en Bovenste Knoopje Open. In het kader van onze zomertentoonstelling Beter met planten krijgt het publiek door middel van uiteenlopende activiteiten meer te weten over geneeskrachtige planten. Leer meer over de geurinstallatie van Attic Lab Perfumes en het gebruik van planten in de traditionele Chinese geneeskunde. Ook is dichter Lars van der Werf van de partij. In de Oude Sterrewacht start vanaf 19.30 uur elk halfuur een inlooprondleiding. Het feest duurt van 19.30 tot 00.00 uur. Voor het volledige programma staat op de site van de hortus.

Voor toegang tot het Midzomernachtfeest gelden de reguliere entreetarieven (8 euro per volwassene). Een e-ticket aanschaffen is niet nodig voor bezitters van een Museumkaart, Hortus Vriendenkaart of studenten LU-card: zij hebben gratis toegang. De avond is er een beperkt aantal tickets aan de kassa verkrijgbaar.


Schaken tot verheffing?

denksport n Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Leidse schaakvereniging Philidor organiseert de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) samen met Philidor een jubileumlezing.

Deze vindt plaats op donderdag 20 juni, 20.00 uur, in de zaal van de Bibliotheek, Nieuwstraat. Vooraanstaand Philidor-lid Roel In 't Veld spreekt over het onderwerp 'Schaken, tot verheffing?'.

De Leidse schaakvereniging Philidor bestaat honderd jaar. De naamgever was een groot schaker en een getalenteerd componist. In 1745 kwam hij in Holland aan. Daar schreef hij later ook zijn beroemde analyse van het schaakspel. Zijn beroep bleef musicus. Gedurende de Franse revolutie werd hem de toegang tot Frankrijk ontzegd, omdat hij in de ogen van de revolutionairen verdacht was. Hij stierf in 1795.

Het jubileum is wel de aanleiding voor de lezing, maar in de lezing gaat het om de vraag of het schaakspel tot verheffing leidt.

Leden van HVOL en van L.S.C. Philidor hebben gratis toegang, anderen betalen 5 euro. De zaal is open vanaf 19.30 uur.