Brandbrief naar Lakenhal

zorgen n Beeldend kunstenaars Allart Lakke en Lisa van der Heijden hebben een 'brandbrief' gestuurd aan Meta Knol, directeur van Museum de Lakenhal, wethouder Yvonne van Delft en Megchel van Es, projectleider cultuurbeleid Gemeente Leiden.

In de brief, die mede-ondersteunt is door ruim honderd vakgenoten, spreken ze hun zorg uit over het ontbreken van een serieus podium in Leiden voor actuele kunst (met uitzondering van ARS en Marktsteeg 10).

"Deze situatie wordt ervaren als een voor Leiden betreurenswaardige kaalslag in de beeldende kunst...."

"In dit verband vragen wij ons af wat de visie en functie van de Lakenhal is op het speelveld van de actuele beeldende kunsten in het algemeen en de Leidse kunstscene in het bijzonder. In onze opvatting is het museum als podium onmisbaar in het onderkennen en ondersteunen van "stedelijk" talent. Het hardnekkige gerucht gaat dat er na de verbouwing geen ruimte meer is in de vaste opstelling voor actuele kunst en evenmin voor specifiek Leidse kunstenaars. Wat betreft het beleid stellen wij ons de vragen: Waarom moest destijds het woord "Stedelijk" verdwijnen en moest het "Museum De Lakenhal" worden? Wat is de doelgroep/het publiek dat het museum met deze verandering wil bereiken? Als besloten is dat kunst ná 1950 geen vaste opstelling meer zou krijgen, waarom het werk van Jan Wolkers dan wel?"
De kunstenaars vragen om een toelichting over de rol en het huidige beleid van De Lakenhal in het speelveld van de actuele kunsten.


Meer geld voor jeugdhulp

motie n De colleges binnen de regio Holland Rijnland, ondersteunen de motie die de gemeenten Leiden en Assen indienden op de Algemene Ledenvergadering van de VNG.

De motie roept het Rijk op tot structurele compensatie van jeugdhulp en vergroting van de sturingsmogelijkheden hierop. Ook in Holland Rijnland hebben gemeenten flinke tekorten voor jeugdhulp, ondanks de onlangs toegezegde verruiming van het jeugdhulpbudget voor de jaren 2019, 2020 en 2021. Vrijwel alle gemeenten in Nederland hebben te maken met structurele tekorten in het sociaal domein en dan met name in de jeugdhulp.

Daarvoor zijn verschillende oorzaken, zoals de korting van het rijk, de toename van de hulpvraag en de toegenomen zorgzwaarte van cliënten.

Gemeenten proberen te besparen door efficiënter te werken, door preventieve maatregelen te treffen en hulp effectiever in te zetten. Toch leidt dit nog niet tot voldoende besparingen.

Met de recente verhoging van het jeugdhulpbudget komt het Rijk gemeenten slechts gedeeltelijk tegemoet. Wat nodig is, zijn stevige afspraken over structurele compensatie, waarin de volumegroei wordt meegenomen. En ook nodig, is een betere sturing op de toegang tot jeugdhulp.

(Lees het hele artikel op: www.deleidenaar.nl)

Dit is waartoe de motie oproept.

Tijdens het VNG-congres van 4 juni, werd de inhoud van de motie toegelicht. De gemeenten dragen het VNG-bestuur op zich blijvend in te zetten voor stevige structurele bijdragen in de jeugdhulp én onderzoek naar de kosten- en volumegroei. Volgens Fred van Trigt, lid van het dagelijks bestuur van Holland Rijnland, een terechte noodkreet, want de problemen zijn groot. "De structurele tekorten lopen ook hier fors op. Met een blijvende inzet van de VNG bij het rijk hopen we dat er echt, structureel budget vrijkomt voor jeugdhulp. Binnen onze gemeenten willen we blijven doen wat nodig is voor hen die hulp nodig hebben, maar dat wordt steeds lastiger."

Door de motie te steunen, doet Holland Rijnland een beroep op blijvende inzet van de VNG voor een verhoging van het jeugdhulpbudget. Dit sluit aan bij de lobby die Holland Rijnland al geruime tijd voert richting het rijk.

De Algemene ledenvergadering van de VNG stemde op 5 juni met een overweldigende meerderheid in met de motie.