Door de storm moeten veel bomen het ontgelden. | Foto: pr
Door de storm moeten veel bomen het ontgelden. | Foto: pr

Harde wind spelbreker

storm n Code Oranje en kans op zware windstoten. Dat was wel even wennen na de tropische dagen van het weekend daarvoor. Verschillende evenementen die voor afgelopen zaterdag gepland stonden, werden afgelast in verband met de harde wind en de brandweer Hollands Midden is tientallen keren uitgerukt. Omdat bomen deze tijd van het jaar vol in het blad staan, moesten vooral zij het ontgelden.

Zo werd onder meer aan de Briniostraat een boom verwijderd; deze was door de harde wind deels ontworteld en trok daardoor de straatstenen omhoog. Aan de Zoeterwoudsesingel waaide een grote boom om, ontwortelde en viel net naast een plezierboot in het water.

Ook verwijderde de brandweer een flinke gevaarlijk hangende tak aan de Uiterstegracht. Deze hing los boven een geparkeerde auto. Aan de Vondellaan is een aantal takken verwijderd uit een boom boven het fietspad. Een tak was al afgebroken. Om letsel te voorkomen werd uit voorzorg nog een aantal takken uit de boom verwijderd. Het fietspad is daarna weer vrijgegeven.

Aan de Zoeterwoudseweg is een woonboot losgekomen van zijn verankering aan de kade. De woonboot kwam los doordat de harde wind de boot lostrok van de kade. De brandweer kwam ter plaatse om de bewoners te helpen de boot weer vast te maken. Met een noodmiddel is de boot alsnog vastgemaakt aan de steiger. Een deel van het Stationsplein werd zaterdag afgesloten vanwege vallende delen van een steiger. Door de harde wind was een aantal onderdelen losgekomen.

Ook aan de Fagelstraat is een boom gesneuveld: de boom ontwortelde zichzelf en kwam daarna met een harde klap in twee voortuinen terecht. Omdat de toegang tot de woningen was versperd heeft de brandweer de boom in stukken gezaagd.

Aan de Frederik van Eedenlaan viel een grote tak bovenop een bestelbus. De brandweer moest eraan te pas komen om de tak te verwijderen. De schade aan de bus was groot.