Afbeelding
Foto:

Veel belangstelling voor Leidse hofjesconcerten

muziek n Dit jaar waren de Leidse Hofjesconcerten op 9 en 10 juni. Veel nieuwe topartiesten vonden hun weg naar de Steulelstad en trakteerden het publiek op een zeer gevarieerd muzikaal programma.

In 2008 zijn de Leidse Hofjeconcerten onder de naam 'Cum Laude Concerten' begonnen: Leidse hofjes als muziekpodium tijdens Pinksteren. De eerste editie van de Leidse Hofjesconcerten vond plaats in 2009. Michiel van Westering nam het initiatief om Leiden tijdens de cultuurmaand op de kaart te zetten met een muzikaal spektakel. Achterliggende gedachte was het combineren van cultuur, historie en muziek. Bij de eerste editie werd het openingsconcert nog gehouden in het Rijksmuseum van Oudheden, en een herdenkingsconcert voor het Japan-jaar in de oude Universiteitsbibliotheek en vonden er diverse concerten plaats in de verschillende Leidse hofjes.

Tijdens de tweede editie in 2010 gaf de inmiddels wereld beroemd geworden pianiste Valentina Lisitsa een onvergetelijk optreden in de Stadsgehoorzaal van Leiden. Vanaf 2011 is er voor gekozen de Leidse hofjes te gebruiken als openlucht podia. Inmiddels is de organisatie dankzij de inzet van de besturen en bewoners van de hofjes in staat om de concerten in bijna 25 hofjes verspreid over de stad aan te bieden.

Het Pinkster-muziekevenement met meer dan 200 concerten is uitgevoerd in twintig van de mooie hofjes die Leiden rijk is en op acht overdekte locaties. Van klassiek tot pop en van jazz tot volksmuziek en een kinderprogramma. Dit jaar zijn er ook twee programma's in het kader van Het Rembrandtjaar.

| Foto: Emile van Aelst