Afbeelding
Foto:

Leidenaar in hart en nieren Emile van Aelst

Sleutel n In deze rubriek beantwoordt een prominente Leidenaar vijf vragen. Dat kan iemand zijn uit de politiek, het bedrijfsleven, of gewoon: een Leidenaar in hart en nieren. Deze week vijf vragen aan: Emile van Aelst

Wat betekent Leiden voor je?

Leiden betekent eigenlijk alles voor me en wil er nooit meer weg. In 1974 heb ik 8 maanden in Zwitserland gewerkt. Ik werkte in het mooiste hotel aan het Vierwoudensteden meer, maar wist na een maand al dat ik eigenlijk niet buiten Leiden kon.

Naast de prachtige binnenstad en de vele musea is het mooiste aan Leiden dat we een groot dorp zijn, waar iedereen elkaar wel kent en de lijnen kort zijn.

Het is nooit netjes om het over je zelf te zeggen, maar ik hoor van zoveel van mijn lezers van buiten de stad, dat Leidenaren zo vriendelijk en behulpzaam zijn.

Dan is het toch mooi als je in zo'n stad kan wonen.

Is er een bijzondere plek in Leiden waar je graag komt?

Eigenlijk is heel Leiden mooi, ook de buitenwijken, maar het centrum is natuurlijk geweldig mooi opgeknapt.

Ik kan mij nog de onbewoonbaar verklaarde woningen achter de Haarlemmerstraat herinneren, als ik daar nu loop kan ik intens genieten van hoe mooi het daar allemaal geworden is.

In de Nieuwstraat tegenover de Hooglandsekerk heb je een antiekwinkeltje.

Wat bijna niemand weet is dat de winkel helemaal doorloopt tot aan de Nieuwe Rijn met in het midden diverse binnenplaatsjes.

Ik kom daar helemaal tot rust, even snuffelen tussen de spullen en genieten van de stilte.

Wat mag weg in Leiden en wat moet hier persé blijven?

Wie er ooit toestemming voor gegeven heeft weet ik niet, maar de reclame op het kantoor van Heerema aan de Plesmanlaan zou er echt af moeten.

Als je over de Nieuwe Rijn en de Apothekersdijk vaart dan knalt die reclame je tegemoet, waardoor de mooie omgeving je totaal ontgaat. Wat nooit mag verdwijnen is ons Leidse taaltje.

Je hoeft natuurlijk niet dagelijks plat Leids te praten, maar wel het beheersen en de betekenis van een aantal echt Leidse woorden en begrippen kennen.

Wat mis je in Leiden?

Ondanks dat we de mooiste musea hebben, mis ik een echt Leids museum.

Regelmatig merk ik dat mensen geen idee hebben van welke grote bekende er in Leiden geboren zijn of er gewoond, gewerkt of gestudeerd hebben. Daarom zou er een museum moeten komen met bekende Leidenaren uit heden en verleden.

Ik mis een echt Leids Museum

Er hoeven daar geen dure topstukken te hangen of te staan, maar de toerist moet op een luchtige en ongedwongen manier in een uurtje tijd kunnen zien wie hier gewoond en gewerkt hebben.

Wat doe je op 3 october?

2 en 3 October zijn topdagen voor me met hooguit 3 uurtjes slaap. Ik probeer zoveel mogelijk overal bij te zijn en dat begint natuurlijk al met de Hutspotmaaltijd en de Taptoe, daarna even her en der een biertje pakken en dan toch thuis nog even de honderden foto's snel verwerken.

Om 7 uur sta ik alweer bij de Reveilll-je en ga dan naar de Waag om de uitreiking van Haring & Wittebrood te fotograferen. De afgelopen jaren liep, ik ook voor de Optocht uit om toeschouwers te fotograferen voor de Rood Wit Wedstrijd. Ik geloof dat we daar na 10 jaar nu mee stoppen, scheelt wel een stuk lopen. Vorig jaar stond er op mijn stappenteller dat ik 17 kilometer gelopen had op 3 October. De Optocht kijk ik bij Café de Plantage en daarna zak ik af door de stad om te eindigen in een van de boten van de Leidse Rederij die het bestuur, commissarissen en gasten van de 3 October Vereeniging naar het Vuurwerk varen. Om ongeveer 02.00 uur duik ik dan volledig tevreden maar wel gesloopt mijn bed in.