Het euforische Nederlandse team tijdens de European Cadets & unior Fencing Championships.
Het euforische Nederlandse team tijdens de European Cadets & unior Fencing Championships. Foto: PHOTOPAVIA - Eva Pavia

Nederlandse cadetten degenteam achtste op EK in Italië

Algemeen

Het Nederlandse cadetten degenteam - met Leonardo Bentivogli - is afgelopen weekend achtste geworden op de Europese Kampioenschappen U17 in Napels, Italië. 

Op zaterdag 24 februari begon de dag op T32 voor Zaal Treffers schermer Leonardo Bentivogli (16) en zijn teamgenoten Kyano Pieters en Jan-Koen Versteijnen (beiden van Schermclub Den Bosch) tegen het als 21e geplaatste Griekenland. Die ontmoeting wordt eenvoudig gewonnen met 45-25.

Equipe schermen gebeurt in teamverband, waarbij - in dit geval - beide landen drie schermers inzetten, plus eventueel een reserve, die zou kunnen invallen. Een ontmoeting vindt derhalve plaats in negen partijen, die allen achter elkaar worden uitgeschermd in een maximale schermtijd van drie minuten per partij totdat de winnende equipe 45 treffers heeft behaald.

Na de winst op Griekenland stond op T16 de ontmoeting tegen schermnatie Frankrijk (als vijfde geplaatst) op het programma. Deze partij werd voor de Nederlanders een zeer spannende ontmoeting. De Fransen kwamen eigenlijk nooit voor in de tussenstand, maar het lukte hen wel om in de vierde (stand 20-20), vijfde (24-24) en negende partij (44-44) langszij te komen. Leonardo schermde de eerste, vijfde en laatste (negende) partij in deze landenwedstrijd en had dus de zware taak om bij een stand van 44-44 de winnende treffer te maken.

De foto’s laten duidelijk zien dat dat is gelukt. Nederland won met 45-44 en bereikte de kwartfinale, waarin met 22-45 verloren werd van de uiteindelijke bronzen medaillewinnaars, Zwitserland.

Aan het toernooi deden 27 Europese landen mee, en Nederland eindigt op een verdienstelijke achtste plaats.

Pieper

In het Duitse Heidenheim schermde junior Jesse Pieper (19) op zijn derde senioren wereldbeker in een sterk deelnemersveld van 349 schermers. De dag begint altijd met een voorronde, en het is daarin belangrijk om (minimaal) twee (of meer) van de zes partijen te winnen om een goede uitgangspositie op het T256 te verkrijgen. Dit toernooi is één van de sterkste Olympische kwalificatietoernooien voor Parijs 2024. Jesse zat in een zeer zware poule en wist helaas maar één partij (met 5-0) te winnen van de Duitser Samuel Unterhauser, waardoor Jesse niet doorging naar de eliminaties, maar wel weer een ervaring rijker is op dit hoogste senioren niveau.

Het euforische Nederlandse team tijdens de European Cadets & unior Fencing Championships.
Het euforische Nederlandse team tijdens de European Cadets & unior Fencing Championships.