Burgemeester Tjarda Struik verricht de openingshandeling, met assistentie van voorzitter Roeland van Velzen van de Stichting Hospice De Mare
Burgemeester Tjarda Struik verricht de openingshandeling, met assistentie van voorzitter Roeland van Velzen van de Stichting Hospice De Mare Foto: Corrie van der Laan

Hospice De Mare officieel geopend

Algemeen

Leiderdorp heeft eindelijk een eigen hospice, een plek waar terminaal zieken zo comfortabel en prettig mogelijk de laatste periode van hun leven kunnen doorbrengen. Vrijdag 26 april werd Hospice De Mare aan de Hoogmadeseweg 70 officieel geopend.

Tekst en foto’s: Corrie van der Laan

“We staan hier, we hebben het gehaald!” Jules de Vries, initiatiefnemer voor en secretaris van de Stichting Hospice De Mare barstte vrijdagmiddag van enthousiasme en blijdschap. Begrijpelijk, want het was verre van eenvoudig geweest om de nieuwbouw voor het hospice te realiseren. Stichtingsvoorzitter Roeland van Velzen sprak van een “tien jaar durende reis”, waarbij er vele obstakels op de weg waren.

Hospice De Mare was sinds 2016 gevestigd op de eerste verdieping van verzorgingscentrum Hofwijck in Oegstgeest, wat bedoeld was als tijdelijke locatie. Het plan was altijd om naar een eigen stek te verhuizen om de gasten nog meer een thuisgevoel te geven. Daarbij was er een voorkeur voor Leiderdorp omdat een hospice aan deze kant van Leiden nog ontbrak. Maar het bleek ontzettend moeilijk om een goede en betaalbare locatie te vinden, en dat in 2020 eindelijk gelukt was, dreigden de snel gestegen bouwkosten roet in het eten te gooien. Uiteindelijk zijn al die hobbels genomen. Dat was mogelijk, memoreerde bouwer René de Vos, “omdat zoveel mensen zich belangeloos hebben ingezet. Daardoor is het resultaat nog veel mooier dan dit pand”.

Rondleiding

Burgemeester Tjarda Struik verrichtte de openingshandeling door een lint door te knippen bij een kunstwerk dat voor het hospice is geplaatst. Daarna kregen de ruim 150 genodigden – waarvan het overgrote deel rechtstreeks of zijdelings betrokken is geweest bij de totstandkoming van het hospice - in kleine groepjes een rondleiding door het nieuwe gebouw. Dat bestaat uit twee lagen. Op de begane grond zijn de zes gastenkamers die allen rechtstreeks toegang hebben tot de fraaie tuin en een grote gemeenschappelijke woonkamer. Op de verdieping bevinden zich kantoren en vergaderruimtes. Het gebouw is vrijwel energieneutraal, het heeft 55 zonnepanelen op het dak en haalt warmte uit de bodem via buizen die 100 meter de grond in gaan.

Duizend bezoekers open dag

De genodigden bij de opening waren niet de eersten die het nieuwe gebouw te zien kregen. Een dag eerder, op donderdag 25 april, was er een open dag waarop alle belangstellenden welkom waren. En dat waren er veel, heel veel. “Naar schatting duizend mensen kwamen een kijkje nemen”, vertelt manager Nelly van der Does van het hospice, die terugkijkt op een mooie dag. “De sfeer was zo goed. Soms merk je wel eens dat mensen een hospice eng vinden, maar dat was donderdag helemaal niet zo. De bezoekers stonden er heel positief in. En zo zie ik het graag, een hospice hoort bij het leven.”

Vrijwilligers

Hospice De Mare kan niet draaien zonder vrijwilligers die helpen bij de zorg, het huishouden, koken, klussen, IT-taken, tuinieren of administratieve werkzaamheden. Er is een flinke groep vrijwilligers maar altijd behoefte aan meer hulp. Voor wie een steentje wil bijdragen: kijk voor meer informatie op de website www.hospicedemare.nl.

Na de feestelijk opening van vrijdag moeten alle medewerkers en vrijwilligers deze week weer volop aan de bak. Maandag komt de verhuiswagen vol spullen vanuit de oude locatie in Hofwijck en wordt hard gewerkt aan de verdere inrichting van het gebouw zodat het klaar is voor de ontvangst van de eerste gasten. “Dan ga ik bellen met mensen die op de wachtlijst staan, dus de gastenkamers zullen snel gevuld zijn”, verwacht coördinator Louise Drabbe.

De zes gastenkamers van Hospice De Mare hebben rechtstreeks toegang tot de fraaie tuin.
Manager Nelly van der Does en coördinator Louise Drabbe van het hospice voor het kunstwerk met de zeven vogels.
De huiskamer van Hospice De Mare.