Zilveren medaillewinnaar Joep de Groot geheel links (in wit t-shirt).
Zilveren medaillewinnaar Joep de Groot geheel links (in wit t-shirt).

Zaal Treffers schermer Joep de Groot wint zilver in Bergen

Sport

De 23-jarige Joep de Groot (master student journalistiek, en reeds in bezit van een bachelor bestuurskunde) heeft op zondag 5 november in een deelnemersveld van 38 schermers zilver gewonnen tijdens het internationale Ludus en Gladius schermtoernooi in Bergen (NH).

In de voorronde verloor Joep een van de vijf partijen, waardoor hij op het tableau 64 op plek elf gerangschikt stond. Bij de laatste 32 won Joep overtuigend met 15-3 van Roelof Jansen. Bij de laatste zestien won Joep van de als zesde geplaatste schermer, Stefano Magnasco. Na twee prachtige overwinningen, in achtereenvolgens de kwartfinale tegen de als derde geplaatste oudgediende Maxim Zorkin (15-11), en in de halve finale tegen de Belg Pierre-Julien Bosser-Lamy (15-12) was het kruit helaas helemaal op, aldus Joep. De winst ging in de finale met 15-5 naar Levy van Winden. 

In het Duitse Offenbach behaalden Lilla Gyovai en Jesse Pieper in een groot deelnemersveld beiden de laatste 64. Lilla eindigde op plek 52 van 108 schermsters, en Jesse op plek 44 van 135 schermers. Dit toernooi telt mee als kwalificatietoernooi voor EJK en JWK in 2024. 

Wil je ook kennismaken met de schermsport? Schermvereniging Zaal Treffers beoefent deze sport drie avonden per week in Leiden en Oegstgeest. Zie voor meer informatie: www.zaaltreffers.nl.