Informatiebord onthuld | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Wethouder Yvonne van Delft bij het infobord. | Foto: Emile van Aelst
Wethouder Yvonne van Delft bij het infobord. | Foto: Emile van Aelst (Foto: )

Informatiebord onthuld

In 2017 werd het sculptuur Vierkant in Vierkant van Theo van Doesburg geplaatst op de hoek van de Morssingel en de Schipholweg. Na 20 jaar van actievoeren, overleg, welles nietes discussies werd het sculptuur eindelijk geplaatst. De plek waar hij nu staat is tijdelijk. Bij de herinrichting van het gebied wordt het weggehaald en daarna definitief geplaatst en komen ook de bakken erbij die er in het originele ontwerp uit 1917 bijstaan.

Vorige week werden een informatiebord en een boekje over Vierkant in Vierkant onthuld. In verband met de slechte weersomstandigheden werd uitgeweken de droge ruimte binnen de muren van het stadskantoor op Stationsplein. De bedoeling was dat het bord na de onthulling geplaatst zou worden, daarom stond hij nog niet vast en kon voor de onthulling nog even naar binnen.

Henriëtte van der Linden, voorzitter van Beelden in Leiden, vertelde wethouder van Yvonne van Delft dat er weer kunstwerken waren vernield bij de Openlucht Tentoonstelling op de Hooglandsekerkgracht. Na een inleiding door Petra Hoogeveen, bestuurslid Vierkant in Vierkant, trok Van Delft het doek weg om het informatiebord te onthullen. Het doek was uiteraard in de kleuren waar De Stijl 100 jaar geleden bekend mee werd. Op het bord staat een korte uitleg over Theo van Doesburg, de Stijl en Vierkant in Vierkant.

Het eerste exemplaar van het boekje werd aangeboden aan Van Delft. De wethouder vertelde blij te zijn dat er steeds meer kunst in de openbare ruimte komt te staan in Leiden. Na haar toespraak gaf ze aan zich zorgen te maken over de zinloze vernielingen bij Beelden in Leiden en vroeg zich hardop af hoe we daar als stad op zouden moeten reageren. n de loop van de week wordt het informatiebord ingegraven en kan iedereen de geschiedenis van dit sculptuur lezen.Het boekje is onder andere bij het VVV op de Stationsweg te koop.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>