Logo deleidenaar.nl
Ds A. Alblas
Ds A. Alblas

Ding mee naar de Rembrandt en Compassie prijs!

Een uitnodiging ter gelegenheid van 10 jaar Leiden  Compassiestad. Een initiatief van het platform Leiden Compassiestad namens de Gemeente Leiden.

(Zie ook de film van Roos Tulen op onze site)
Tien jaar geleden, op 12 november 2009, was Leiden de eerste stad in de wereld die verklaarde het Charter for Compassion – het handvest voor compassie – te onderschrijven. Seattle volgde nog dezelfde dag, maar door het tijdsverschil toch enkele uren later…
Dat wordt dit jaar, van 12 tot 14 november 2019, groots herdacht en gevierd.  Op 12 november met een feestelijke  terugblik op 10 jaar Leiden Compassiestad en een uitnodiging aan organisaties in  en inwoners van Leiden om het handvest mede te onderschrijven.  Op 13 november volgt een  symposium over kinderrechten in partnerschap met de Universiteit Leiden. En op 14 november wordt tijdens de feestelijke finale in de Lakenhal de Rembrandt en Compassie prijs uitgereikt.

De Rembrandt en Compassieprijs                                                                                                                  

De tiende verjaardag van Leiden Compassiestad valt samen met de herdenking van het 350ste sterfjaar  van Rembrandt.  Voor die gelegenheid toont de prachtig vernieuwde Lakenhal een tentoonstelling over de jonge Rembrandt. Hebben de beide – Rembrandt en Compassie - iets met elkaar te maken? Zeker wel, Rembrandt was een meester in het uitbeelden van compassie. Neem een schilderij als De verloren zoon, het is vol van emotie, begaan met de ander, geroerd worden…  Dat wordt in het schilderij uitgebeeld, en de stemmingen worden ook bij de beschouwer vandaag de dag weer opgeroepen.  Het is maar een voorbeeld, en er zijn vast veel mooiere te vinden, waarover  ook veel overtuigender kan worden verteld.  Doet u dat! Gevraagd wordt een tekst van maximaal 750 woorden, in het Nederlands, waarin op originele, verrassend, speelse manier Rembrandt en  Compassie met elkaar in verband worden gebracht.

Wie mag er mee doen?    Iedereen die hier iets over denkt en dat wil delen.

Wanneer en waar worden de reacties verwacht?Vóór 14 oktober bij bureaucommunicatie@leiden.nl met vermelding 'Rembrandt en compassieprijs'.

Feestelijke presentatie :  Op donderdag 14 november van 15:30-18:00 uur is de finale met prijsuitreiking in de Lakenhal.

Jury Een jury van 8 personen kiest uit de inzendingen de beste drie, in volgorde.
- Yvonne van Delft, wethouder Werk, Inkomen, Economie & Cultuur
- Steven Engelsman, oud directeur Rijksmuseum Volkenkunde, Leiden (voorzitter)
- Mirjam Flik, cultuurmakelaar Leiden
- Wim Kuin, kunstenaar in Leiden
- Peter Labruyere, bekende Leidenaar
- Herbert Mattie, videokunstenaar in Leiden
- Roos Tulen, ervaringskunstenaar in Leiden
- Theo de With, redacteur Leidsch Dagblad

Prijzen
- Een bescheiden geldprijs voor beste drie inzendingen.
- Presentatie in De Lakenhal en publicatie van het winnende verhaal in Leidsch Dagblad.                                                                         

- Publicatie van de beste drie verhalen op site Leiden Compassiestad.

De film op onze site gemaakt door Roos Tulen.