Een van de acht behangzaken op de Haarlemmerstraat | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Het doek was gevallen, in 1995 ging de behangzaak De Drie Eenen dicht. Foto: Niek Bavelaar.
Het doek was gevallen, in 1995 ging de behangzaak De Drie Eenen dicht. Foto: Niek Bavelaar. (Foto: )

Een van de acht behangzaken op de Haarlemmerstraat

  Human Interest

In Dat was Toen plaatsen we foto's uit een recent of ver verleden uit Leiden. Deze week: een bekende behangzaak op de Haarlemmerstraat. Ook een leuke bijdrage voor deze rubriek? Mail die naar redactie@deleidenaar.nl.

Deze week een foto voor de oudere lezers onder ons: Bedden- en behangzaak de Drie Eenen, gemaakt door Niek Bavelaar. De zaak was vernoemd naar het adres, niet vreemd omdat er in de vorige eeuw nogal wat van dergelijke zaken in de stad waren te vinden. Zo waren er in de jaren vijftig bijvoorbeeld acht behangzaken alleen al in de Haarlemmerstraat. Het was belangrijk dat klanten moesten weten waar je zat.

De Drie Eenen werd in 1902 opgericht in de Janvossensteeg door de heer De Mol, zo is te lezen in een artikel van Michel Rohlof het blad Stielz uit 2006. Meer is er op internet niet vinden over de Drie Eenen, begrijpelijk, want in 1995 was de sluiting, vlak voor de digitale revolutie. De reden lag deels in het veranderde patroon van de huizeninrichting. In plaats van behangen raakten schilderen en stucen in de mode. Ook de plannen voor het Aalmarktproject, waardoor de winkel op de nominatie voor een gedwongen verhuizen stond, zorgde voor een onzekere toekomst. Dat het nog vele jaren zou duren voordat het project gereed was, maakte niet uit. Voor de laatste eigenaar Simons jr was er geen eer meer te behalen, hij kon zijn zaak maar beter verkopen voordat die failliet ging. De man was overigens nauwelijks bij zijn naam bekend. 'Het was altijd: daar heb je meneer De Drie Eenen, zo besluit hij het interview in Stielz.

Eric Hoenson

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>