Voetbalclub DoCoS ziet uit naar stadsderby bij UVS | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Chris van Empel (links, nr. 8) met deel van zijn team zijn klaar voor de stadsderby tegen UVS (DoCoS/pr/eigen foto)
Chris van Empel (links, nr. 8) met deel van zijn team zijn klaar voor de stadsderby tegen UVS (DoCoS/pr/eigen foto) (Foto: )

Voetbalclub DoCoS ziet uit naar stadsderby bij UVS

  Sport

STADSDERBY ♦ De enige, echte Leidse derby is de stadsderby tussen DoCoS en UVS, de twee grootste voetbalclubs van de Sleutelstad. Zaterdag is het weer zo ver, dit keer in de Kikkerpolder. Een stadsderby waarin voor DoCoS en UVS alleen winnen telt.

DoCoS start zaterdag in de stadsderby aan zijn vijfde finale in de strijd om het tweede klasserschap te behouden. De derby bij UVS is de start van de laatste drie competitieduels. "We hebben nog drie finales om ons veilig te spelen", aldus Chris van Empel, die al acht seizoenen de aanvalsleider is van DoCoS en ruim twintig jaar geleden als vierjarige begon bij de ukken van DoCoS.

DoCoS moet, wil het zich veilig spelen, bij UVS gaan winnen. Dat is geen eenvoudige opgave omdat UVS derde staat en DoCoS twaalfde. "Het verschil op de ranglijst telt niet. Een derby is sowieso anders", zegt Van Empel.

DoCoS treft met UVS een tegenstander die afgelopen zaterdag zijn kansen op de titel en nacompetitie om promotie praktisch verspeelde. UVS verloor met 2-0 in het restant van het gestaakte duel tegen SVC '08. Alleen winnen tegen DoCoS biedt UVS nog de kans op een prijs. Voor een titel van UVS moeten de koplopers DSO en Voorschoten '97 beiden dan ook nog minimaal vier punten verspelen. En voor het bereiken van de nacompetitie om promotie moet UVS minstens vier punten goed maken op Voorschoten '97.

Speciaal

Voor DoCoS is het uitgangspunt nog steeds hetzelfde: winnen in de stadsderby. Alleen dan is er een mogelijkheid om de achterstand op de veilige plekken van HVC '10 (drie punten meer, uit bij Voorschoten '97) en SVC '08 (vier punten meer, uit bij RCL) in te lopen. Bovenal is het vooral speciaal om een derby tegen stadgenoot UVS te spelen. "We zijn twee Leidse clubs met de meeste jeugd. We spelen tegen jongens die we al lang kennen en waar we ook in de jeugd al tegen voetbalden. Bovendien zijn er ook jongens die de overstap van DoCoS naar UVS en omgekeerd hebben gemaakt, dat levert allemaal extra strijd op."

Dat UVS jarenlang de hoogst spelende Leidse club was, is een sentiment dat voor Van Empel geen rol speelt. In het zaterdagvoetbal spelen DoCoS en UVS al zolang Van Empel in de spits staat op het zelfde niveau. "We spelen allebei in de tweede klasse en willen allebei graag laten zien dat we hetzelfde niveau hebben."

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>