Macht corrumpeert! | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Foto:

Macht corrumpeert!

  Column

Kent u Sophie in 't Veld? De drs. van D66 die zich al jarenlang inzet voor meer transparantie over de beloningen van Europese volksvertegenwoordigers? Met verbazing las ik over haar eigen graaigedrag. Wat is dat toch met mensen in dit soort functies. Gelegenheid maakt de dief?

Even voor wie het heeft gemist: Europarlementariër in 't Veld (of zoals Youp haar voortaan noemt: In 't Geld) heeft honderdduizenden euro's ontvangen voor niet-gemaakte hotelovernachtingen in Brussel. Zo vreemd is dat niet, want haar collega's krijgen dat ook. Europarlementariërs ontvangen een onkostenvergoeding voor verblijfkosten in Brussel op vergaderdagen. Saillant detail: In 't Veld wóónt in Brussel. Bij haar ging het vorig jaar om 27.840 euro. En ze zit al 15(!) jaar in het Europees Parlement.

Nog wat cijfertjes: Bovenop hun bezoldiging krijgen Europarlementariërs twee aparte vergoedingen: voor iedere officiële werkdag 320 euro. Ook Europarlementariërs die in Brussel wonen, zoals In 't Veld, krijgen deze vergoeding automatisch toegekend voor iedere dag dat zij aanwezig zijn. Daarnaast is er nog een maandelijkse onkostenvergoeding van 4.513 euro voor onder meer kantoor-, telefoon- en computerkosten.

In een van haar reacties zou ze gezegd hebben dat de vergoeding niet postcode-gerelateerd was. Ha! Zo lust ik er nog wel een paar. Ik las zaterdag dat ze haar gedeclareerde hotelkosten terug gaat betalen, als zouden ze 'uit een verkeerd potje' zijn betaald. Wat een geklungel. D66 spreekt over een administratieve fout. Zou ik ook zeggen.

Tijdens mijn eerste baantje als directiesecretaresse werkte ik voor zo'n zelfde graaier. Het was begin jaren 80, ik was net 19 en zag het voor m'n ogen gebeuren. Op kleine schaal weliswaar. Afspraken die niet doorgingen in Groningen en Maastricht en toch werden gedeclareerd. Kilometervergoedingen die niet klopten. Dure etentjes met bestuursleden in sterrenrestaurants. En dat alles, indirect, uit de kas van het Rode Kruis. Walgelijk. Gelukkig is er ingegrepen en werd dit sujet op staande voet ontslagen. Maar ik vraag me af hoe dat gaat met onze Europarlementariërs.

En dan moeten we nog gaan stemmen ook, 23 mei. Stemmen móet, heb ik altijd meegekregen van thuis. Het is je democratisch recht. Als je niet stemt gaat je stem verloren, je mag ook niet klagen als niet stemt, je kan spijt krijgen, bladiebladiebla.

Maar dat Europarlement... het zal wel aan mij liggen, maar ik krijg jeuk van Frans Timmermans en van dat gebeuren met In 't Veld krijg ik last van antiperistaltiek in mijn slokdarm.

Nexit, Brexit, Europarlemexit. Kan dat ook?

Caroline Spaans, redacteur

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>