Zonder gezeur een prik voor iedere jonge meid | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Spontaan meldt de doelgroep zich aan, vaak nerveus giechelend. De ouders gaan gezellig mee.| Foto: Peter v Evert.
Spontaan meldt de doelgroep zich aan, vaak nerveus giechelend. De ouders gaan gezellig mee.| Foto: Peter v Evert. (Foto: )

Zonder gezeur een prik voor iedere jonge meid

  Column

Vroeger ♦ In Dat was Toen plaatsen we foto's uit een recent of lang verleden uit Leiden. Deze week: de meidenprik in sporthal De Zijl. Ook een leuke bijdrage voor deze rubriek? Mail die naar redactie@deleidenaar.nl.

Wel of niet vaccineren. Dat is tegenwoordig de vraag voor vele jonge ouders. Steeds minder ouders laten hun kind inenten, veelal om vage religieuze redenen. Daarom klinkt de roep om vaccineren verplicht te stellen ten einde ziekten als mazelen, rodehond en polio in de hand te houden. In de kinderopvang weet men het antwoord wel: kinderen die niet zijn ingeënt, worden geweerd. Het is alleen de vraag of dit rechtsgeldig is.

Tien jaar geleden was er minder ophef over de zogenaamde 'meidenprik'. In een aantal sporthallen in Leiden werden twaalfjarige jonge vrouwen massaal ingeënt tegen baarmoederhalskanker. Spontaan meldde de doelgroep zich aan, vaak nerveus giechelend. De ouders gingen gezellig mee.

Overigens blijkt nu dat de Gezondheidsraad destijds iets te positief was met het doordrukken van het vaccinatieprogramma. Het ging uit van een daling van de sterfte aan baarmoederhalskanker in dertig jaar van 200 per jaar naar hooguit 60 per jaar, dit dankzij de prik.

Recent onderzoek wijst echter uit dat de daling om diverse redenen sowieso al zou plaatsvinden en dat 30 procent van de sterfgevallen niet te voorkomen is met vaccinatie. De prik was dus min of meer overbodig. Het zal een extra argument zijn voor de tegenstanders van de huidige vaccinatieprogramma's.

Eric Hoenson

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>