Foto: Dick de Vos.
Foto: Dick de Vos.

De tuin winterklaar maken? Onzin!

Algemeen

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

Deze dagen roepen de tuinbladen weer op om de tuin 'winterklaar' te maken. Die term is bedacht door Van Kooten en De Bie. In een sketch uit 1977 gingen hun typetjes Jacobse en Van Es als quasi-tuinmannen langs de deuren om argeloze mensen over te halen om de tuin winterklaar te maken. Na inspectie bleek er steevast 'scheurgras' in de tuin te liggen. En alleen te verhelpen door er 'atoomkorrels' op te strooien, uiteraard te koop bij Jacobse en Van Es. 'We waren net op tijd', waarna de oplichters met een smak geld naar het volgende huis trokken.
Toch doen veel mensen het. Struiken snoeien, bladeren wegvegen, uitgebloeide bloemen afknippen en hop, alles in de GFT-bak of op de composthoop.
Maar vogels en insecten, en allerlei andere kriebelbeestjes doe je er geen plezier mee. Juist in de herfst en winter zijn mezen en vinken blij met de zaaddozen van bloemen, waar ze een laatste wintervoorraad vinden. Uitgebloeide eenjarigen kun je ook beter niet afknippen: in holle stengels kan nog net een insect of spinnetje de winter overleven - als ze niet eerder ontdekt worden door vogels.
En onder afgevallen bladeren en dode takjes verstoppen zich pissebedden, regenwormen, insecten of soms zelfs egels, als de laag dik genoeg is. Voedsel voor scharrelende vogels, maar de bladeren zelf dienen ook als isoloatielaag voor de bodem, waardoor de vrieskou minder diep doordringt.
Los daarvan heeft een niet-opgeruimde tuin zijn eigen schoonheid. Uitgebloeide bloemen horen erbij. De natuur geeft zelf het mooiste voorbeeld.