Afbeelding

Bankenblokkade op het Schuttersveld

Algemeen

Extinction Rebellion blokkeert de ING-bank door banken op straat en voor de deur 

Op zaterdag 13 april blokkeerde een groep rebellen van Extinction Rebellion (XR) Leiden het Schuttersveld ter hoogte van ING met drie meerzitsbanken, waaraan zij zich vastketenden. Aan de banken hingen banners met “ING bankier van de Klimaatcrisis” en “Ga van die bank af: Kies duurzaam”. ING is de grootste fossiele geldschieter van Nederland. Met deze actie onderstreept XR Leiden nogmaals de eis: “ING, stop per direct met alle financiering van, en dienstverlening aan, de fossiele industrie”. 

Blokkeren met banken 

Afgelopen zomer demonstreerde XR Leiden al enkele keren bij het ING-kantoor aan het Schuttersveld in het kader van de “ING Hete Zomertour”. Toen stonden de rebellen met spandoeken op de stoep. Deze keer hebben ze het disruptiever aangepakt door de weg en de toegang te blokkeren met een aantal banken. Woordvoerder Stephanie van XR Leiden verklaart: “Het is aangetoond dat geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid werkt. Aangezien ING de hoofdsponsor is van de klimaatcrisis voeren we niet alleen landelijke, maar ook lokale acties. Met deze actie proberen we niet alleen onze eis over te brengen aan ING, maar ook ING-klanten te overtuigen naar een andere bank over te stappen. Vandaar het spandoek met de tekst: “Kom van die bank af.” 

30 rebellen aangehouden

De burgemeester verzocht de demonstratie, die overigens verder rustig verliep, toe te staan, maar op de stoep bij het ING-kantoor, en niet op de weg. Een flink aantal rebellen gaf hier geen gehoor aan, waaronder zes rebellen die zich aan elkaar en twee banken vastgeketend hadden. Eén rebel had ook nog haar voet met lijm aan het wegdek gekleefd. De demonstratie eindigde doordat de politie dertig rebellen aanhield. Vervolgens werden zij met een bus bestuurlijk verplaatst naar Station Lammenschans.

ING brengt leven op aarde in gevaar 

ING trekt zich niets aan van de rampen die het mede veroorzaakt en volhardt in zijn vernietigende fossiele beleid. Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015, dat de grootvervuiler zegt te onderschrijven, heeft de bank de klimaat- en ecologische crisis met bijna 60 miljard euro gefinancierd. [2] ING is daarmee de grootste fossiele geldschieter van Nederland. De bank jaagt de klimaat- en ecologische crisis iedere dag verder aan en vormt een bedreiging voor veiligheid, welzijn en volksgezondheid overal ter wereld. Dit zou gezien kunnen worden als schending van mensenrechten. Op 9 april jl. oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens namelijk dat Zwitserland “enkele mensenrechten” heeft geschonden door niet genoeg te doen tegen klimaatverandering. [3] 

Solidair met Milieudefensie 

Hoe kwalijk ING’s fossiele financieringen zijn blijkt ook uit de beslissing van Miliedefensie om, na de succesvolle rechtszaak tegen Shell, ING als volgende grote vervuiler aan te klagen. [4] Ook bezoeken actievoerders van Milieudefensie, Fossielvrij en Extinction Rebellion op 22 april de aandeelhoudersvergadering van ING om kritische vragen te stellen. 

Wat is Extinction Rebellion?  

XR is een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het leven op aarde te behouden. Rebellen van XR zetten druk op overheden – met vreedzame, creatieve en ontregelende acties – om te zorgen dat deze in actie komen tegen de klimaat- en ecologische crisis. Sinds haar oprichting in 2018 is XR een van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld. Zij brengt gewone mensen, uit alle delen van het land en van alle leeftijden, bij elkaar. In Nederland maakt een grote meerderheid zich zorgen over het leven van huidige en toekomstige generaties. Deze tendens zien wij terug in onze beweging; iedere maand zijn er meer lokale XR-groepen actief.