Fietsbrug op 8 april open | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
De brug over de Oude Rijn verbindt twee wijken met elkaar. | Foto: pr
De brug over de Oude Rijn verbindt twee wijken met elkaar. | Foto: pr (Foto: )

Fietsbrug op 8 april open

Nog even en dan is er een nieuwe directe verbinding tussen Leiden/Oegstgeest en Valkenburg, de Joop van der Reijdenbrug.

Er was natuurlijk al wel een directe verbinding met het Valkenburgse pontje - al denken veel mensen dat die in Rijnsburg landt - maar daar komt de fraaie nieuwe brugverbinding bij. De brugdelen daarvoor werden vorige week vanuit het Friese Sumar (tussen Leeuwarden en Drachten) aangevoerd over water en daarna met behulp van een kraan op een ponton op hun plek gezet.

Op woensdag en donderdag eerst de vaste brugdelen aan de oevers en op vrijdag het draaigedeelte. Het lukte in eerste instantie niet om het brugdeel waterpas op te hijsen door een verkeerd hijsplan. Met het oorspronkelijke hijsplan lukte dat op zaterdag wel. Het beweegbare brugdek werd met 88 forse M36-bouten op het lager bevestigd. Later volgde het contragewicht, een schuine pyloon van ongeveer twaalf meter hoog, die met 54 bouten werd vastgezet. De werkzaamheden trokken veel bekijks van bewoners van zowel aan de kant van 't Duyfak in Valkenburg gemeente Katwijk en aan de overkant in Oegstgeest aan de Rijn/Leiden.

Vertraging

De bouw van de brug begon begin maart een jaar geleden, maar liep onderweg wat vertraging op door het faillissement van de staalfabrikant. Het ontwerp is van de Leidse architect Syb van Breda en is 'op maat gemaakt voor Katwijk en Oegstgeest'. 'Markant en herkenbaar in het landschap.

Een draaibrug met een hooggelegen contragewicht. Dit concept is uniek in Nederland, het is nog nergens anders gebouwd. Tegelijkertijd robuust en betrouwbaar', vertelde de architect over zijn ontwerp. De brug staat ter hoogte van Sportpark 't Duyfrak in Valkenburg en sluit aan op het Rustenburgerpad in het nieuwbouwproject Oegstgeest aan de Rijn. 'Een belangrijke route', volgens wethouder Jan Nieuwenhuis van Oegstgeest. De brug over de Oude Rijn verbindt twee wijken met elkaar. Het wordt en maakt dat inwoners van Oegstgeest en Katwijk veel sneller naar de overkant zijn. De brug is op 8 april voorgoed open.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>