In één jaar een vwo- én mbo-diploma | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl

In één jaar een vwo- én mbo-diploma

In één jaar je vwo-diploma halen en ook nog eens in datzelfde jaar een volledige mbo-opleiding Sport & Bewegen halen. Dat lijkt onmogelijk, maar Bob Abotar uit Den Haag presteerde het bij mboRijnland. Hoe is hem dat gelukt?

Bob legt uit: "Ik was op het nippertje gezakt voor mijn vwo-diploma en zag het niet zitten om weer een heel jaar naar school te gaan om alle vakken opnieuw te doen. Eigenlijk hoefde ik alleen nog maar Duits over te doen. Ik ben me toen gaan oriënteren op andere mogelijkheden. Dat was het volwassenenonderwijs. Maar ja, wat moet je dan met al die tijd die je hebt? Ik wilde wel blijven investeren in mezelf."

mboRijnland biedt uitkomst

Omdat Bob gek is van sport (hij mocht in de jeugd al meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen voor hinkstapsprong en is zelfs nog naar het EK gegaan in Portugal), wilde hij daar iets mee doen. In eerste instantie ging Bob opzoek naar een hbo-sportopleiding maar met alleen een 5 vwo-diploma was dat niet mogelijk. Vervolgens nam hij het initiatief om naar mboRijnland te mailen en te vragen of hij aan de selectiedag mee mocht doen. Hier viel hij al snel op door zijn sportieve achtergrond. In het eerste gesprek kwamen er nogal wat vraagtekens naar boven toen hij voorstelde om een mbo-opleiding te combineren met zijn eindexamenjaar vwo. "Het eerste gesprek met mijn mentor was meteen heel leuk. mboRijnland dacht meteen met mij mee en ging ook meteen aan de slag om dingen te regelen. Ik kon bij hun het vak Duits volgen en starten met de opleiding Sport & Bewegen. Niet volgens het reguliere programma bleek later, maar zij maakten een aangepast programma voor mij.", vertelt Bob enthousiast verder.

Goede begeleiding

mboRijnland maakte goede afspraken met Bob. Hij zou gewoon meedraaien in de opleiding en er werd rekening gehouden met zijn lessen en lestijden op het volwassenenonderwijs. Al gauw bleek echter dat alleen meedraaien voor Bob niet genoeg was. Hij ambieerde meer. "Mijn docenten zagen dat ik best wel iets erbij kon doen. Ik kreeg dus extra opdrachten voor het organiseren van sportevenementen en werd klassenassistent van een van de docenten. Deze docent dacht met me mee en bedacht dat de taken en opdrachten die ik deed, eigenlijk precies de opdrachten waren die nodig zijn voor het diploma. Hij stelde dus voor om serieus voor het diploma niveau 3 te gaan, een opleiding die normaal 3 jaar duurt. Weer zijn we samen gaan kijken hoe ik dat het beste kon aanpakken." Bob begon de opleiding in eerste instantie met de insteek om zichzelf persoonlijk verder te ontwikkelen zonder verdere intenties om een extra diploma te behalen. Begin februari begon Bob toch met het traject van het behalen van zijn mbo-opleiding. Bob: "Richting de eindexamenperiode in mei werd het toch wat druk zo voor mij, dus mboRijnland stelde voor er eerst voor te zorgen dat ik het vwo afmaakte en dat laatste vak te halen. Dat was immers mijn insteek: het vwo halen. Toen dat klaar was, heb ik mij extra ingezet op de opleiding Sport & Bewegen en is het gelukt om in 1 jaar twee diploma's te halen. Momenteel ben ik erg trots en tevreden over het behalen van twee diploma's want het zag er in het begin van het jaar niet heel rooskleurig uit."

Bij de uitreiking van zijn diploma Sport & Bewegen nam Bob van Aken, de docent van Bob, het woord. "Bob, jij was in veel dingen een uitzondering. Zo ben je bijvoorbeeld 20. En ik had nog nooit een eerstejaars student van 20 jaar gehad. In het begin had ik zo mijn twijfels. Bij mensen die met hun hoofd werken, is de praktijkkant toch vaak minder ontwikkeld, dat is mijn ervaring althans. Maar jij bewees het tegendeel. Je haalde je theorie op je sloffen, maar ook praktisch ben je sterk. Ik zal je zeker missen als student, maar vooral zal ik je missen als mens. Veel succes verder en ik hoop dat je hier nog eens terugkomt. Als docent of op een andere manier."

Bob heeft al een goed beeld van zijn toekomst. Hij gaat nu naar Rotterdam, om daar in 3 jaar in plaats van 4 zijn bachelor Sportmarketing & Management te doen. De stap daarna is de Erasmusuniversiteit om zijn master Bedrijfskunde te halen. Dan even werken en uiteindelijk een eigen bedrijf. Dat is het plan. mboRijnland Leiden wenst Bob veel succes met het vervolg van zijn leerweg.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>