Logo deleidenaar.nl
Foto: © Bart Grietens 2014

Zwarte Lente: over de hardnekkige scheiding tussen mens en natuur

LEIDEN – Zwarte Lente is een indringende, poëtische theatervoorstelling van regisseur Espen Hjort over liefdesverdriet, afscheid en het einde van de natuur. Een zoektocht naar acceptatie van het onvermijdelijke voor twee acteurs en een muzikant. Deze voorstelling is op 12 november te zien in Theater Ins Blau.

Zwarte Lente begint als twee geliefden (Mees Borgman en Dries De Sutter) uit elkaar gaan. De man gaat naar buiten om tot zichzelf te komen, zoekt rust in de natuur. Maar alles wat groen is, alles wat leeft, is verdwenen. Hoe moet hij nu verder? 

Tijdens een doorwaakte nacht overdenkt hij zijn verbroken relatie en ontdekt waarom hij medeverantwoordelijk is voor de situatie waarin hij zich bevindt. Zwarte Lente is een hedendaagse parabel over de liefde en over de hardnekkige scheiding tussen mens en natuur. 

“Het is hard nodig om nieuwe manieren van mens-zijn te vinden, om onszelf te begrijpen ten opzichte van de wereld om ons heen, want de consequenties van de tweedeling mens-natuur zijn onaangenaam helder geworden” aldus Espen Hjort. 

De verbinding tussen lichaam en landschap 
De intieme relatie tussen de wereld en ons innerlijk landschap is een terugkerend thema in het werk van Espen Hjort. Zijn voorstellingen zijn typerend in hun drama: geen groots dramatisch conflict, maar een mens in conflict met zichzelf en de wereld. Met Zwarte Lente maakt Espen Hjort zijn debuut als toneelschrijver en zet hij zijn onderzoek naar ecologie en theater voort. Stel dat de relatie tussen mens en natuur een liefdesrelatie is - wie verlaat wie? Verlaat ik jou of jij mij? Wie moet de leegte vullen als jij weg bent? Wil de natuur wel met ons door? Willen wij door met de natuur? Wie zijn we zonder elkaar?

Over Espen Hjort 
Espen Hjort maakt dichterlijk en lichtvoetig theater over hoe we met elkaar samen (kunnen) leven. Afgelopen jaren presenteerde hij bij Theater Utrecht Goat Song (2017) en Casino Nonstop (2017) en met zijn eigen stichting Skorpetind in coproductie met Het Huis Utrecht My Heart Into My Mouth (2018) en Happy Together 2020).

In verband met de maatregelen die genomen zijn om het theaterbezoek veilig en prettig te laten verlopen zijn er maar een beperkt aantal stoelen beschikbaar.
Wil je deze voorstellingen niet missen, bestel dan snel je tickets op www.theaterinsblau.nl

Theater Ins Blau - 12 november 2020 - Zwarte Lente
Theater Utrecht | Espen Hjort - 20:30 uur
Normaal €20,00 Student/CJP €15,50 Reserveringen www.theaterinsblau.nl