Logo deleidenaar.nl
Foto:PR

Geluidskunstwerk LIQUIDWALK om wachten te veraangenamen

LEIDEN – Wachten is in deze tijd een nieuwe activiteit geworden. Zo wachten we onder andere op het opengaan van de theaters, musea en horeca. Achter de gesloten deuren van Theater Ins Blau wordt in ieder geval niet stilgezeten! Na Smaakmakers Online en de livestream van Wit Konijn, Rood Konijn, presenteren zij op vrijdag 26 maart de online lancering van Sven Meijers’ geluidskunstwerk LIQUIDWALK - Soundwalk #1 What is rhythm?

De activiteit ‘wachten’ begon voor Theater Ins Blau met de nieuwe manier van naar het theater gaan. Door de tijdsloten die werden geïntroduceerd, wachten bezoekers in de theaterzaal tot de voorstelling begint. Dit wachten wilde Theater Ins Blau veraangenamen met een geluidskunstwerk. Hiertoe is na de eerste lockdown in juni 2020 opdracht gegeven aan Leidse kunstenaar Sven Meijers. Hij heeft samen met Lucas Meijers, Bart Wirtz en Carlos Roos een kunstwerk gemaakt dat tijdens het wachten beluisterd kan worden. 

Bedoeld voor in de theaterzaal, maar vanaf 26 maart ook als verzachter voor het wachten thuis.LIQUIDWALK door Sven MeijersDe filosoof Aristoteles en zijn volgers stonden erom bekend dat ze al wandelend filosofeerden en les gaven. Dit deden zij op en rond de overdekte wandelgalerij rondom het sportpark. Hoe zouden hun voetstappen hebben geklonken? Wie zich in de huidige tijd al wandelend door de stedelijke ruimte voortbeweegt zal zich niet altijd realiseren hoe luidruchtig het dagelijks leven eigenlijk is. We voelen ons thuis in die psycho-akoestische stolp. Onze stad die zo vertrouwt en herkenbaar klinkt vol echoënde melodische variaties op hetzelfde.In een serie wandelingen gaan we op onderzoek uit naar sociale afstand, de privéruimte en publieke afstemming. We laten ons inspireren door onze eigen omgeving. Het centrale ankerpunt in deze speelse omzwervingen vormt de fontein van Constant Nieuwenhuis op het Kooiplein. 

Perspectief

Tijdens de verkenningen worden er gesprekken gevoerd vanuit verschillende perspectieven. Soms intiem, soms met elkaar, soms tegenover elkaar, maar altijd in confrontatie met het verlangen en de schrik gehoord te worden.De wandelingen vormen een onderdeel van een kunst- en onderzoeksprogramma Shifting Normalities. Geïnitieerd door een lokaal kunstinitiatief Liquid Society in samenwerking met Hoogleraar Maartje van der Woude van het Van Vollenhoven Institute for Law, Governance and Society.Soundwalk #1 What is rhythm?“Op uw verzoek zal ik u een verhaal vertellen. Een verhaal over verbroken verbindingen en noodlottige ontmoetingen, van voor de storm ons trof, voor we de tent moesten sluiten en naar huis moesten rennen.

Buitenspelen

We hebben het binnenskamers gehouden, hielden onze kaarten dicht tegen de borst. Buitenspelen kan niet meer. Nu zijn er alleen nog de woonkamer, de meubels en een paar schermen. En naast een stel slechte houdingen is er ook nog een verzameling klokken die achteruit loopt. Aanschouw deze vluchtige pauze: meer tijd om na te denken en minder om te doen wat we vroeger deden. Ik ben veel vergeten, maar niets van wat geschreven is.”Op vrijdag 26 maart om 20.00u wordt het geluidskunstwerk gelanceerd in een online evenement en is daarna te beluisteren via onze website. Ga voor meer informatie naar: www.theaterinsblau.nl

Meer berichten