Logo deleidenaar.nl
<p>Iedereen kijkt uit naar de Leiden Marathon.</p>

Iedereen kijkt uit naar de Leiden Marathon.

(Foto: rob pauel)

LEIDEN MARATHON NAAR SEPTEMBER EN OKTOBER

De 30e Leiden Marathon gaat gehouden worden op zondag 10 oktober 2021. Tenminste, voor de hardlopers, want de wandelaars kunnen al op zaterdag 18 september van start. De inschrijving is inmiddels geopend op marathon.nl.

Driemaal eerder stond het hardloopfeestje gepland. De jubileumeditie zou aanvankelijk in mei 2020 worden gehouden. Toen COVID-19 roet in het eten gooide, werd tevergeefs een datum in november gekozen en blijkt het ook niet in mei 2021 te gaan lukken. Om de meeste kans op doorgaan te maken, heeft de organisatie in samenspraak met de gemeenten en hulpdiensten twee data in het najaar geprikt. Als in de zomer iedereen is gevaccineerd, wordt er dus eerst gewandeld om de week na Leidens Ontzet de hardloopmarathon te houden.

Wel is al duidelijk dat er enkele aanpassingen zijn. Zo wordt de Pieterskerk niet gebruikt maar verhuist het “marathondorp” naar de vernieuwde Garenmarkt. De 5 kilometer wordt verplaatst van de zaterdagavond naar de zondagmiddag, vlak voor de 10 kilometer. Ook zullen er minder toplopers aan de start verschijnen en start de hele marathon als eerste en de halve marathon daarna. En dan is er nog de aanpassing van het 10-kilometerparcours dat voor het eerst door de wijk Roomburg voert. Het grootste hardloopfestijn van de regio zal er niet minder leuk op worden, al ligt er wel een plan klaar om toch nog eventuele corona-aanpassingen te verrichten als dat nodig wordt geacht.

De Marathon Vlam die in 2020 door tweehonderd estafettelopers vanuit Griekenland naar Leiden zou worden gehaald, verschuift naar 2022 als de kans op corona-problemen onderweg in Europa is verminderd of zelfs verdwenen.