Afbeelding

Schaatshal Leiden sluit na 47 jaar

Algemeen

Schaatshal Leiden, een begrip in de regio, sluit na 47 jaar haar deuren op 26 maart. Het is een moment waar veel schaatsliefhebbers in Leiden en omgeving met weemoed aan terug zullen denken. De schaatshal heeft de afgelopen decennia vele duizenden schaatsers verwelkomd en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van internationale schaatstalenten. Om deze mijlpaal te markeren, organiseert Schaatshal Leiden, met een traan, een feestelijke dag waarin de schaatsgeschiedenis tot leven komt.

Bezoekers zijn welkom gratis te komen schaatsen om afscheid te nemen van deze geliefde locatie en om te genieten van de vele activiteiten die gepland zijn voor deze allerlaatste dag. Het programma van deze feestelijke dag omvat diverse activiteiten die perfect zijn voor iedereen die van schaatsen houdt. Zo zullen in de ochtend, vanaf 10 uur, de jongste schaatsers kunnen genieten van een elfstedentocht programma. Vanaf 12 uur komen oude toppers bijeen voor de laatste rondjes op het ijs, begeleid door welbekend dweilorkest Kleintje Pils. En als afsluiting zal de lokale kunstschaatsvereniging de zondagmiddag disco openen, zoals vanouds.

Opgericht door Ton Menken in 1976 heeft Schaatshal Leiden sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de schaatssport. Ondanks de over het algemeen gezien kleine ijsvloer van totaal 77 bij 40 meter, is de huidige schaatshal een startpunt geweest voor vele medaillewinnaars. Om er een aantal te noemen, Kjeld Nuis (Olympisch Goud 1000/1500m),Kai Verbij (Meervoudig Wereldkampioen), Monique Velzeboer (Olympisch Goud Shorttrack),Peter van der Velde (Wereldkampioen Shorttrack), en Sophie Verlaan (EU Kampioen Kunstrijden).

Na 47 jaar van toewijding aan de schaatssport, is het tijd geworden om plaats te maken voor een moderne en duurzame schaatshal. De schaatssport zal zich verplaatsen naar een energieneutraal sportcomplex aan de Voorschoterweg in Leiden, waar het vanaf de opening in het najaar van 2023 IJshal De Vliet zal heten.