Rembrandt Dagen historisch spektakel | Deleidenaar.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deleidenaar.nl
Foto:

Rembrandt Dagen historisch spektakel

De Leidse Rembrandt Dagen brengen op 13 en 14 juli Leiden terug in de tijd, om precies te zijn naar de 17e eeuw. Het festival vindt plaats tijdens het Rembrandtjaar waarin het leven van de beroemde in Leiden geboren en getogen schilder wordt gevierd. Tijdens die dagen wordt de Pieterswijk gebracht in 17e eeuwse sferen en ook in de rest van de stad is van alles te beleven.

Kleding maken in het naaiatelierHet kerngebied tijdens de Leidse Rembrandt Dagen is de Pieterswijk. Daar brengen honderden figuranten Leiden in authentieke klederdracht terug naar de tijd dat Rembrandt in Leiden woonde. Die kleding wordt op dit moment gemaakt door een groep van zo'n 25 vrijwillige naaisters, die onder andere het kantoor van Leiden Marathon gebruiken als naaiatelier. "We hopen zo'n 150 kostuums te maken", zegt coördinator Ada Aalbers-Rietkerk. "De patronen hebben we inmiddels, maar we kunnen nog wel wat mensen die helpen met naaien gebruiken." Naast man- en vrouwkracht is er ook grote vraag naar stoffen die mensen willen doneren.

Klussenteam

Er is ook een klussenteam dat houten attributen maakt, zoals handkarren, oude bankjes e.d. Een houtklas van MBO Rijnland bouwt zelfs oude kruiwagens en reiskisten. Ook klussers kunnen zich nog aanmelden.
Oude kleding en rekwisieten brengen bezoekers op 13 en 14 juli terug in de tijd, maar ook de omgeving wordt aangepakt. Verkeerspalen, elektrakasten en dergelijke worden onzichtbaar gemaakt. De bewoners van de Pieterswijk krijgen binnenkort een briefje in de bus met de vraag of ze zelf ook onderdeel van het historische feest willen worden.

Hele stad doet mee

Behalve de Pieterswijk staat ook de rest van Leiden in het teken van Rembrandt. Zo worden bezoekers vanaf het station geheel in stijl naar de Pieterswijk vervoerd en doen veel ondernemers met hun etalages mee. In de avonduren neemt de Leidse horeca het festijn over, volgens Peter Labrujère, een van de initiatiefnemers.

Vrijwilligers

Inmiddels hebben meer dan honderd vrijwilligers zich aangemeld als figurant of om te helpen met kostuums of het bouwen van decorstukken. Maar er is plaats voor nog veel meer mannen en vrouwen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de Facebookpagina van de Leidse Rembrandt Dagen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>