Afbeelding

VRIENDEN VAN VLIETLAND DIENEN HANDHAVINGSVERZOEK IN

Algemeen


Vanwege voorgenomen graafwerkzaamheden door projectontwikkelaar DLR in natuur- en recreatiegebied Vlietland heeft de Vereniging Vrienden van Vlietland een Handhavingsverzoek ingediend bij de Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid. DLR beschikte namelijk nog niet over de benodigde vergunningen toen zij aankondigden om op 6 maart te beginnen met het graven van een watergang (ongeveer 6 x 200 meter) en het opwerpen van een zogenaamde ‘terp’ in Vlietland Noord.

Afgelopen zomer werd voor deze werkzaamheden door DLR een omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente Leidschendam-Voorburg. De Vrienden dienden daarop een zienswijze in met een beargumenteerd verzoek de vergunning in dit stadium niet te verlenen. Immers: nut of noodzaak ontbreken op dit moment. Het ontwerpbestemmingsplan is nog niet goedgekeurd. De ontheffing op de Wet Natuurbescherming (hierna: WNB) ontbreekt. De stikstofvergunning is nog niet op orde. Waarom dan een vergunning verlenen, die bodem en het bodemleven vernielt en flora en fauna beschadigt? Doe het niet, zo betoogden de Vrienden.

De gemeente liet echter weten dat de werkzaamheden in de bestaande context niet vergunning plichtig zijn. Het feit dat er geen geldige ontheffing WNB of stikstofvergunning is, blijf buiten beschouwing: daar gaat de gemeente niet over.

Op 5 maart jl. ontvingen de Vrienden bericht dat DLR de volgende dag zou beginnen met de graafwerkzaamheden. De stikstof- en Wnb vergunningen waren echter nog stééds niet in orde. En aanvangen met deze werkzaamheden in de maand maart? Dat is niet volgens de geldende gedragscodes. Denk aan de start van het broedseizoen, de eieren en larven van insecten die binnenkort uitkomen, de salamanders en padden die juist nu weer actief worden…

De Vrienden van Vlietland meldden hun zorgen aan de Omgevingsdienst Haaglanden: kan dit zomaar? Nee, vond ook de Omgevingsdienst; dit moet eerst goed worden uitgezocht. DLR werd daarom verzocht nog niet te starten en aanvullingen aan te leveren op de ontbrekende onderdelen.

De Vrienden dienden een handhavingsverzoek in. Zij vragen daarin:

  1. Een strikte toepassing én onmiddellijke handhaving van alle in dit verband relevante wet- en regelgeving.
  2. Een verbod op uitvoering van de werkzaamheden, zolang er door DLR niet ‘onverkort aan alle aspecten, onderdelen, voorschriften, regels, gedragscodes (etc.) dienaangaande is voldaan’
  3. De vergunningverlening te wegen in samenhang met alle andere voorgenomen ingrepen in het relatief kleine gebied.

Want dat er héél veel op stapel staat in Vlietland Noord, blijkt wel uit de bijgeleverde opsomming van geplande activiteiten. Die veroorzaken allemaal extra stikstofuitstoot en schade aan de bestaande natuur:

  • de bouw van 220 grondgebonden, grotendeels zéér royale vakantiehuizen,
  • het volledig vergraven van een zeer groot deel van de huidige, ecologisch waardevolle bodem met als doel de vakantiehuizen op ‘eilanden’ te situeren,
  • het verplaatsen van de huidige (auto)toegangsweg om het bouwplan mogelijk te maken,
  • het (op termijn van 4 á 9 jaar) oprichten van een enorme grondwal (900 meter lang, 12 meter hoog, 60 meter brede basis) als geluid- en zichtwering richting de nog te openen Rijnlandroute
  • het bouwen van een zeer royaal horeca-/ zalenverhuurcentrum, met bijbehorend parkeerterrein,
  • het oprichten van geluid- en zichtwerende voorzieningen tussen de A4 en Vlietland,
  • het vervangen van de huidige behuizing van de plaatselijke Reddingsbrigade,
  • het aanbrengen van alle hiervoor benodigde infrastructuur in de vorm van paden, wegen, parkeerterreinen, aanlegsteigers et cetera en het verwijderen van de nu aanwezige infrastructuur.

 De graafmachine staat op moment van dit bericht nog steeds stil. Omgevingsdienst Haaglanden buigt zich over de rechtmatigheid van deze werkzaamheden. Zijn de geleverde aanvullingen voldoende?
De Vrienden van Vlietland hopen dat van uitstel, voorlopig ook afstel komt. Afstel van onnodige milieuschade die op dit moment geen enkel doel dient.

www.vriendenvanvlietland.nl