Afbeelding
Foto: Peter Schipper

Werfpop afgelast door te hoge kosten

Algemeen

Het bestuur van Werfpop heeft met pijn in het hart het besluit moeten nemen om dit jaar Werfpop niet te organiseren. Op de corona-periode na, is dit de eerste keer in de geschiedenis van Werfpop dat er geen editie van het muziekfestival plaatsvindt.

Werfpop wordt sinds 1982 jaarlijks georganiseerd door een kernteam van vrijwilligers dat naarmate de festivaldatum nadert, uitgroeit tot een organisatie van 350 vrijwilligers. Elk jaar genieten er tussen 10.000 - 15.000 bezoekers van het programma. In de hoogtijdagen lag dit aantal zelfs ooit rond de 18.000 bezoekers.

Door de jaarlijkse stijgende kosten is er een grote investering aan de voorkant nodig om het festival te organiseren. ‘Zonder aanvullende subsidie kunnen wij deze investering niet op een verantwoorde manier doen. Werfpop is een non-profitorganisatie en wil het festival toegankelijk houden voor alle bezoekers. Om deze reden vraagt de organisatie geen hoge entreeprijzen en is dus vatbaar voor externe risico’s zoals bijvoorbeeld de weersomstandigheden’, zo laat het bestuur weten.

De gemeente Leiden heeft in 2023 een aanvullende subsidie verstrekt waardoor het festival niet in financiële nood is gekomen en door kon gaan. Voor 2024 is er geen aanvullende subsidie beschikbaar. De afgelopen maanden heeft de organisatie uit alle macht alternatieven onderzocht en is met meerdere partijen in gesprek gegaan om extra middelen te vinden. Dit heeft helaas niet mogen baten. In 2024 betekent dit dat er geen 42ste editie van het Leidse festival plaatsvindt.

Toekomst

De organisatie zet alles op alles om Werfpop in 2025 wel weer te laten plaatsvinden. Daarom wordt er gewerkt aan een crowdfundingsactie en worden verdere samenwerkingen met potentiële sponsors verder onderzocht. Ook wordt ‘Vrienden van Werfpop’ opnieuw opgezet. Voor 2025 vraagt de organisatie opnieuw subsidie aan bij de gemeente Leiden, binnen het nieuw in te richten subsidiestelsel. Mocht blijken dat, ondanks alle inspanningen van de vrijwillige organisatie van het festival, het niet lukt om de toekomstige begroting sluitend te krijgen, dan betekent dit dat de editie van 2023 de laatste editie van Werfpop is geweest.