Intentieverklaring Veilige Steden

Algemeen

In maart, tijdens internationale vrouwendag, tekende wethouder Jermoumi samen met demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en een grote groep gemeentebestuurders de intentieverklaring Veilige Steden.

Met de ondertekening onderstreept de gemeente opnieuw het belang dat we hechten aan de veiligheid en weerbaarheid van vrouwen en meisjes. De noodzaak van de aandacht hiervoor is evengoed nodig als pijnlijk. Recentelijk hebben we in Leiden te maken gehad met meldingen van aanrandingen en een verkrachting van een studente.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is volstrekt onaanvaardbaar. Je dient je te gedragen en je hebt elkaars grenzen te accepteren. Om acties te verbinden aan die boodschap is de gemeente Leiden sinds 2022 onderdeel van het programma Veilige Steden. Met de ondertekening van de intentieverklaring blijven we werken aan verbeteringen. En zorgen dat vrouwen en meisjes zich overal gesteund, veilig en weerbaar voelen.

Herhaling Ben je oké
Vanaf volgende week wordt de ‘Ben je oké’ campagne op straat (straatintimidatie) herhaald. Deze landelijke campagne van de Rutgers Stichting maakt al langer ongewenst seksueel gedrag bespreekbaar. Kijk ook op www.benjeoke.nl.