Foto: Eelkje Colmjon
Foto: Eelkje Colmjon Foto: Eelkje Colmjon

De geldparade soepshow

Algemeen


In gesprek met de wethouder over geld

Hoe krijg je overzicht in je geldzaken en wat kun je doen om geld te besparen? Tijdens de gezellige en informatieve geldparade soepshow op woensdag 20 maart in Leiden Zuidwest, ging wethouder Abdelhaq Jermoumi in gesprek met buurtbewoners over geld. Er werden vragen gesteld wat de gemeente Leiden doet aan geldzorgen, hoe de regelingen zijn bij schulden en hoe we met elkaar geldzorgen zoveel mogelijk kunnen voorkomen.

Waarom de Geldparade soepshow?
Omdat het belangrijk is om op een laagdrempelige manier in een vertrouwde omgeving te praten over geld en geldzorgen. De talkshow vond plaats tijdens het wekelijkse buurtsoepie van BuZz; wie wilde at gezellig een kopje mee. De Geldparade is een laagdrempelig initiatief, bedacht door Stichting BuZz, en wordt ondersteund door verschillende organisaties uit Leiden. Samen willen we gelijke kansen bevorderen en financiële basisvaardigheden van de inwoners van Leiden versterken. Het is een praktische tour langs de voordeur om op een luchtige manier in contact te komen met mensen uit de wijk.


Schrijnende verhalen
‘Hoe gaat het met je? Vaak als we die vraag stellen komt er meer uit dan alleen geldzorgen. Naast de schrijnende verhalen dat mensen hun boodschappen niet meer kunnen betalen, horen we ook veel klachten over huurwoningen. Van schimmel tot aan langdurige lekkages.’-Marlies, ontwikkelmakelaar BuZz

Het bereiken van mensen en door muren breken kost tijd. Zo moet het projectteam van de geldparade 72 keer aanbellen om 20 interviews af te nemen. Al met al zeker de moeite waard, want er komen uiteindelijk veel zaken op tafel die, samen met andere organisaties, opgepakt moeten worden. BuZz bespreekt de verschillende problemen met samenwerkingspartners, bijvoorbeeld met de woningcorporaties over de staat van de huurwoningen. Zo worden de buurtbewoners gehoord en kijken we met elkaar naar oplossingen.

Geldtips en kijken naar oplossingen
De buurtbewoners hebben verschillende situaties voorgelegd aan de wethouder. Ook sprak Geldconsulent Nadia over hoe zij uit de schulden is gekomen en gaf daarbij geldtips mee. BuZz merkt dat mensen pas laat aan de bel trekken, omdat ze zich schamen voor hun situatie. De gemeente herkent dat. Om mensen een veilig gevoel te geven gaat BuZz mee met inwoners naar andere organisaties om hun situatie te bespreken, bijvoorbeeld wanneer iemand de boodschappen niet meer kan betalen en naar de voedselbank moet.


Daarnaast begrijpen veel inwoners van Leiden de ambtelijke taal niet in de brieven van de gemeente. Zo is het moeilijk om uit te vinden van welke regelingen er gebruik gemaakt kunnen worden. Wethouder Jermoumi geeft aan dat de ambtenaren van de gemeente Leiden een training krijgen in hoe je duidelijk en begrijpelijk schrijft.

In gesprek blijven
Met elkaar in gesprek blijven over geld in een veilige omgeving, dat is de boodschap. Buurtontmoetingsplekken zijn belangrijk om in de wijk bij elkaar te komen.

De wethouder neemt deze boodschap serieus. ‘Als gemeente kijken we daar ook naar. Hoe realiseren we bestaande plekken waar mensen met elkaar kunnen praten over regelingen, geldzorgen en waar ruimte is om vragen te stellen. We kunnen het niet alleen, we hebben elkaar nodig: de inwoners van Leiden en onze partners.’

Doe mee
Heb je een idee, wil je als organisatie aansluiten of een keer meepraten? Dinsdag 28 april en 23 mei staan er weer Geldparade Soepshows op de planning met als thema’s ‘Ik kan mijn rekeningen niet meer betalen! Wie kan mij helpen? Ziek zijn of worden is duur: hoe kun je kosten verlagen?’ De eerste resultaten van de parade zijn te zien op geldparade.nl. Voor meer informatie kun je een mailtje sturen naar Greet Meesters, g.meesters@buzzleiden.nl 

Foto: Eelkje Colmjon