Afbeelding

Week van de Klassieken,

Algemeen

Week van de Klassieken, 4-14 april 2024 Hoe gingen mensen in de Oudheid om met de natuur? 

De 17de editie van de Week van de Klassieken (4-14 april) zet het thema ‘mens en natuur in de Oudheid’ in de schijnwerpers in het hele land, ook in Leiden.  Het programma van het Rijksmuseum van Oudheden biedt activiteiten voor alle leeftijden, in het museum en online, en deels Engelstalig.

 Zo zijn er lezingen, een pubquiz en podcast, boekpresentaties, een verhalenverteller en een Romeins familieweekend (13-14 april). Alle activiteiten draaien om de centrale vraag: hoe gingen mensen in de Oudheid om met de natuur? Van de uitbarsting van de Vesuvius tot landbouw en wilde dieren, natuurkrachten, natuurbehoud en klimaatverandering in het oude Griekenland, Rome, Egypte en het Nabije Oosten. De activiteiten van het Rijksmuseum van Oudheden zijn terug te vinden op www.rmo.nl. Het landelijk programma van de Week van de Klassieken staat op www.weekvandeklassieken.nl De inmiddels traditionele Week van de Klassieken biedt een breed palet aan activiteiten, waaronder twee bijzondere lezingenavonden in het Rijksmuseum van Oudheden. Op woensdagavond 10 april zijn daar drie lezingen over de mens en natuur in de kunst en literatuur van de Oudheid.

Welke lof en kritiek hadden mensen in het oude Griekenland en Rome zelf over hoe ze omgingen met het milieu? Classici Kees Geluk en Frank van den Boom en archeologe Suzan van de Velde van de Universiteit Leiden, gaan onder meer in de invloed van Romeinse mega-bouwprojecten op het milieu en hoe men in die tijd dacht over zaken als ontbossing en het welzijn van oorlogsolifanten. De laatste lezingenavond van de Week van de Klassieken is op zondag 14 april, in samenwerking met het NINO. De sprekers bieden een kijk op mens en natuur in de Oudheid vanuit drie verschillende invalshoeken: bio-archeologie, spijkerschriftteksten en Egyptische grafkunst. Archeozoöloog Canan Çakirlar, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, legt uit wat bio-archeologie kan vertellen over klimaatsveranderingen in het oude Mesopotamië.

Daarna bespreekt Erwin Dijkstra van de Universiteit Leiden hoe mensen in het oude Nabije Oosten met die veranderingen van het klimaat omgingen, en welke lessen daaruit zijn te trekken voor het heden. Nicky van de Beek van de Johannes Gutenberg-Universität Mainz vertelt over het economisch belang van de Nijl, en hoe zij dat terugziet in grafopschriften die zijn gevonden in het Nijldal. In het slotweekend van de Week van de Klassieken (zaterdag 13 en zondag 14 april) opent het Rijksmuseum van Oudheden als vanouds de deuren voor de Romeinse legionairs van Legio Secunda Augusta.
Zij slaan hun kampement op in de Tempelzaal om bezoekers alles uit de doeken te doen over hun leven en werk.

De Week van de Klassieken is een landelijk evenement, op initiatief van Addisco Onderwijscentrum, Allard Pierson, Nederlands Klassiek Verbond, Tresoar en het Rijksmuseum van Oudheden. Editie 2024 wordt gesteund door hoofdsponsor Labrys Reizen en Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep. De Week komt tot stand dankzij bijdragen van Uitgeverij Hermaion, de Vereniging Classici Nederland, Lampas, Vereniging Vrienden van het Gymnasium, Athenaeum Boekhandel, Roma Aeterna, ARCHON Research School, Stichting Zenobia, het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO), Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Uitgeverij Staal en Roeland en Hereditas Nexus.