Hoe heurt het eigenlijk - Jan Jaap van Weering | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Foto:
De Sleutel Van

Hoe heurt het eigenlijk - Jan Jaap van Weering

  Human Interest

In deze rubriek beantwoordt een prominente Leidenaar om de week vijf vragen. Dat kan iemand zijn uit de politiek, het bedrijfsleven, of gewoon: een Leidenaar in hart en nieren. Deze week vijf vragen aan etiquette- en protocolexpert Jan Jaap van Weering.

Wat betekent Leiden voor u?

Leiden is een prettige stad om te wonen en in te leven. Ik woon hier sinds mijn 30ste en ben nog lang niet uitgekeken. Met een mooi uitzicht op een stadspark hetgeen rond 1880 is aangelegd, overigens ook het bouwjaar van mijn huis, is het mooi om die vier jaargetijden te zien verlopen, regen, storm, sneeuw en ijs. In de nabije omgeving een supermarkt, winkels op loopafstand en eenrichtingsverkeer door de straat. Het is altijd mooi aan het Plantsoen en geen dag is hetzelfde.

Is er een bijzondere plek in Leiden waar u graag komt, of goede herinneringen aan heeft?

Leiden heeft een aantal mooie en ook historische locaties waar ik graag vertoef zoals de in de omgeving van de Sterrenwacht, de Hortus Botanicus, De Burcht, Park Cronesteyn, Sieboldhuis en een aantal favoriete horecagelegenheden zoals restaurant De Vriend, de Gaanderij, café Barera, l'Esperance, de Bontekoe, Voor Af en Toe, La Bota, Olivier en nog veel meer fijne horecagelegenheden. Verder kom ik graag voor recepties, feesten en events in de Hooglandsekerk en de Pieterskerk. Twee unieke indrukwekkende mastodonten in de wijken waarin deze zijn gebouwd. Ook ga ik regelmatig naar de zaterdagmarkt.

Wat mag wat u betreft verdwijnen uit leiden en wat moet zeker blijven?

Leiden is de laatste jaren in rap tempo aan het her- en vernieuwen, krotwoningen en minder mooie panden worden gerenoveerd.

Zo is de omgeving rond de Breestraat ter hoogte van Hudson Bay stijlvoller geworden, evenzo bepaalde delen van de Haarlemmerstraat met daarbij wel de opmerking alsof je de indruk krijgt dat men alleen maar aan het verbouwen en aan de wegen werkzaam is.

Een tweede grote ondergrondse garage is al jaren in aanbouw. Ik kan mij voorstellen dat vooral de omwonenden en winkeliers daar graag versnelling in zien.

Wat mist u in Leiden?

Voor een streekstad heeft Leiden relatief veel te bieden, wat ik mis, ik zou het op dit moment niet weten.

Twee stations en een goed openbaarvervoernetwerk. Ook de fietsstallingen bij de stations zijn prima. Met de auto kom ik niet vaak in de stad. Op de fiets is de oplossing, heerlijk in de buitenlucht en goed om je conditie op peil te houden…

Wat doet u op 3 oktober?

De avond ervoor met mijn zoon naar de Taptoe kijken op de hoek van het Plantsoen bij het monument waar een krans door het 3 Oktober bestuur wordt gelegd. Op de dag zelf gaat als eerste de 3 oktober vlag in de mast en dan ga ik met mijn zoon en met een vriendje van hem naar de grote kermis. Eerst een paar schiet- en ballententen aandoen, een oliebol eten en rond het middaguur naar de Taptoe op het Levendaal kijken, waar ik buren ontmoet en vrienden en relaties voorbij zie trekken die deelnemen aan de taptoe.

In de loop van de dag bij vrienden aan de haring & corewyn en daarna hutspot eten in De Gaanderij. Een oude traditie die ik zo lang mogelijk wil vasthouden.

| Foto: Jaro van Meerten.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>