Afbeelding

MUSEUM DE LAKENHAL VIERT 150-JARIG BESTAAN OP 1 MEI MET GRATIS TOEGANG EN FEESTELIJK PROGRAMMA VOOR IEDEREEN

Algemeen

MUSEUM DAG EN AVOND GEOPEND VOOR JONG EN OUD

Op 1 mei bestaat Museum De Lakenhal 150 jaar: in 1874 werd de oude Laecken-Halle omgedoopt tot stadsmuseum van Leiden en geopend voor het grote publiek. Die mijlpaal viert het museum met gratis toegang en tal van feestelijke activiteiten, zoals flitslezingen, kindercolleges en creatieve opdrachten over het museum van de toekomst. ‘s Avonds kunnen bezoekers tijdens de Nacht van de Zintuigen genieten van geurrondleidingen, schrijfworkshops en muzikale optredens van onder meer violist Tosca Opdam en band inneruu. Burgemeester Van der Velden opent samen met directeur Tanja Elstgeest om 10.00 uur de poort en onthult een nieuw werk van kunstenaar Claudy Jongstra dat recent door Museum De Lakenhal is verworven. De eerste 150 bezoekers van de dag worden verwelkomd met een stukje taart.

VOOR DE HELE STAD

Directeur Tanja Elstgeest verheugt zich op de viering. ‘We wilden onze 150ste verjaardag niet zomaar voorbij laten gaan. Met dit programma laten we zien hoe sterk Museum De Lakenhal is geworteld in de stad. We hopen op 1 mei iedereen uit Leiden en omstreken in ons museum te verwelkomen.’sterk Museum De Lakenhal al 150 jaar geworteld is in de stad. We hopen op 1 mei alle Leidenaren in ons museum te mogen verwelkomen.’

DAGPROGRAMMA VOOR JONG EN OUD

Tijdens het dagprogramma van 10.00 tot 17.00 uur vertellen bekende en minder bekende Leidenaren op zaal over hun favoriete werk. In het Open Atelier tekenen bezoekers hun museum van de toekomst. Conservatoren geven flitslezingen over hun vakgebied en gezinnen kunnen aanschuiven bij kindercolleges van textielkenner Els de Baan. Ook kunnen bezoekers op de foto als de Brillenverkoper van Rembrandt. In het museumcafé zijn tentoonstellingsaffiches uit de geschiedenis van Museum De Lakenhal te bewonderen en er worden poffertjes uitgedeeld op het Voorplein. Het complete programma is te vinden op lakenhal.nl/feest.

Kindercollege in het Auditorium

KINDERCOLLEGE IN HET AUDITORIUM

Foto: Simone Both

NACHT VAN DE ZINTUIGEN

Tijdens de Nacht van de Zintuigen van 20.00 tot 00.00 uur bespelen hedendaagse kunstenaars de zintuigen van de bezoekers op allerlei manieren, geïnspireerd op de presentatie van Rembrandts vier zintuigenschilderijen. Er worden geurtours door het museum gegeven en kunstenaarscollectief ROEM geeft een schrijfworkshop. De band inneruu dompelt bezoekers onder in een muzikale en zintuigelijke ervaring vol geluid, muziek, geur en videoprojecties. Ook vinden muzikale optredens plaats van onder meer pianist Nora Mulder, klavecimbelspeler Mario Sarrechia en violist Tosca Opdam. Opdam laat zich inspireren door een nieuw kunstwerk van Claudy Jongstra, dat op 1 mei in Museum De Lakenhal wordt onthuld.