Afbeelding

Jarige veenmeermin trakteert op tulpen

Algemeen

Roelofarendsveen Zaterdag 6 april trakteerde de Veenmeermin op achthonderd bossen tulpen. Op deze bijzondere dag in de tulpgeschiedenis in Roelofarendsveen kwam het waterwezen boven water en maakte ze bijzonder veel mensen blij met een fleurige groet.

Met het verjaardagsfeest van de Veenmeermin wilde ze zoveel mogelijk mensen attent maken op haar Tulpenroutes in Kaag en Braassem. Ze heeft haar naam en sage namelijk gekoppeld aan drie routes: een twee uur durende vaarroute door de polders van Roelofarendsveen, een fietsroute van 30 km door Kaag en Braassem, Leiden en Leiderdorp en een wandelroute van 15 km in en rondom Roelofarendsveen.

Verborgen parels in de polders

Op deze zonnige zaterdag was het verspreiden van blijheid de hoofdmoot. Iedereen nam met een grote glimlach de tulpen en flyers over de routes in ontvangst. Er was zelfs een man die vrolijk op zijn knieën ging om de tulpen aan zijn vrouw te overhandigen. De bloem was bewust gekozen voor het evenement; sinds jaar en dag staat Roelofarendsveen bekend om de tulpenteelt. Meer dan honderd miljoen tulpen worden daar per seizoen gekweekt en over de hele wereld verspreid. Niet verwonderlijk dus, dat Stichting De Tulpenroute aan bezoekers van gemeente Kaag en Braassem langs de routes de geschiedenis van de tulp over wil brengen. De gemeente noemt de Veenmeermin, die de routes een warm hart toedraagt, haar best bewaarde geheim. Al eeuwenlang duikt het wijze waterwezen op in het polderwater. Wie een van de tochten volgt, jaagt op haar sporen, op zoek naar het bewijs van haar bestaan. Niet alleen het waterwezen, ook de polders zijn een verborgen schat. In de Roelofarendsveense wateren zijn op de vaarroute informatieborden geplaatst en zijn kassen voorzien van enorme foto’s die samen het verhaal vertellen van de lokale geschiedenis. Tijd voor iedereen om eens een kijkje te nemen in de woonomgeving van de Veenmeermin.

Varen, fietsen én wandelen

Ook de fiets- en wandelroute leidt bezoekers langs de bloeiende poldersagen over tulpen, boeren en tuinders. Op de fietsroute zijn tien fotopanelen geplaatst met gevonden bestaansbewijzen van de Veenmeermin en de historische verhalen erachter. De wandelroute komt langs vijf van die panelen. Wanneer de Veenmeermin zich toont, dat weet niemand, hoewel de blije mensen van afgelopen zaterdag niet meer aan haar bestaan twijfelen. Men heeft het waterwezen met eigen ogen bewonderd en van haar en haar gevolg een bosje tulpen gekregen. Na een wervelende dag met veel indrukken kwam het waterwezen afgelopen zaterdag weer aan in vertrouwd gebied. Vanaf het Braassemermeer sluisde de boot naar de polders en verdween ze weer in het water, om volgend jaar op haar verjaardag zeker weer te verschijnen.